Top Ad 728x90


Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

, , ,

8/2/1981: 36 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 (photos & video)

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του '81, 21 ψυχές «έφυγαν» στα σκαλιά της Θύρας 7, στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

8 Φεβρουαρίου 1981. Ώρα: 16:58. Ο χρόνος σταματά για 21 νέους ανθρώπους. Το κόκκινο του πάθους, το κόκκινο της αγάπης, το κόκκινο του Ολυμπιακού, παίρνει την απόχρωση του αίματος.


Η ημέρα ήταν Κυριακή, και όπως πολλοί είπαν, την ημέρα αυτή, ακόμη και ο Θεός έκλαψε. Στις 15:00 το μεσημέρι ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός εκ των πολυαναμενομένων ντέρμπυ της χρονιάς. Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρούντο σε ένα δύσκολο όπως φαινόταν παιχνίδι, το οποίο όμως μετετράπη σε περίπατο για την ομάδα του Πειραιά ο οποίος επικράτησε 6-0, με τον τότε αστέρα της ομάδας Μάικ Γαλάκο, να πετυχαίνει χάτ τρικ.

Η είδηση όμως της ημέρας όμως δεν ήταν αυτή. Εκατοντάδες φίλαθλοι της Θύρας 7, πέντε λεπτά πρίν την λήξη του αγώνα, και ώρα 16:58 θέλησαν να βγούν έξω από το γήπεδο για να επεφημήσουν τους θριαμβευτές. Επτά χιλιάδες κόσμου έπρεπε να βγεί από μία μόνον είδοσο, η οποία ήταν μισάνοιχτη, μισόκλειστη, ή μήπως κλειστή;... «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις..., δέκα..., εκατό...» αναφέρει ο Ηλίας Λύτρας, επιζών.


Ώς αποτέλεσμα, συνωστισμός, ασφυκτική πίεση για πολλούς, και ο απολογισμός, 21 νεκροί. Εκατοντάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε μία φισούνα που οδηγούσε στο τουρνικέ της θύρας το οποίο δεν είχε μεριμνηθεί από τους υπευθύνους του γηπέδου να ανοίξει(;). Πολλοί από τους πρώτους κατάφεραν να βγούν, πολλοί όμως άρχισαν να ποδοπατούνται, δίχως να μπορούν να διαφύγουν.


Κάποιοι αστυφύλακες αντιλήφθηκαν την κατάσταση, έτρεξαν και έσπασαν κάποια από τα τουρνικέ απεγλωβίζοντας έτσι αρκετό κόσμο. Το κακό όμως είχε συμβεί, μία ανθρώπινη μάζα στοιβαγμένη, αίμα παντού, αλλά και καθόλου οξυγόνο, οδήγησαν στο πεθάνουν αρκετοί από ασφυξία. Η υπόλοιπη ημέρα ήταν για όλη την Ελλάδα τραγική.


Όλοι οι Ελληνες από τον απλό πολίτη μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την έκβαση του θλιβερού συμβάντος. Νοσοκομεία άνοιξαν, αιμοδότες προσέτρεξαν να προσφέρουν, και αρκετός κόσμος προσπαθούσε να μάθει εάν κάποιος δικός τους βρίσκεται στα θύματα.
Το πιο εξοργιστικό γεγονός της όλης ιστορίας είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία.


Η λίστα της τραγωδίας αναγράφει 21 ονόματα. Τα ονόματα των 21 νεκρών:
1. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
2. Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
3. Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
4. Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),
5. Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
6. Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
7. Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
8. Νίκος Φίλος (19 ετών),
9. Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
10. Βασίλης Μάχας (20 ετών),
11. Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
12. Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
14. Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
15. Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
16. Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
17. Κώστας Μπίλας (28 ετών),
18. Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
19. Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
20. Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
21. Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).


πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Top Ad 728x90